Mit üzennek a visszatérő álmok?

 
Alvás közben az álmok segítenek feldolgozni az ébrenlét óráiban tapasztalt eseményeket, érzéseket és gondolatokat, így természetes velejárói az életnek és a mindennapoknak. Nem csoda tehát, hogy legalább olyan változatosak, mint maga az élet. Vannak azonban olyan álmok, melyek hónapokon vagy akár éveken keresztül is többször ismétlődnek. A leggyakoribb visszatérő motívum a zuhanás, a véget nem érőnek tűnő rohanás, melynek így is késés a vége, illetve a meztelenség nyilvános helyen. De mit jelentenek ezek az álmok? Miért térnek vissza időről időre, akár több hónapnyi szünet elteltével is?
 

 
A “Mit üzennek a visszatérő álmok?” című MentorFM adást 2016. május 17., kedd 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
Mit üzennek a visszatérő álmok?
 
A kutatások szerint a felnőtt emberek 75%-ának vannak visszatérő álmai, viszont a nőknél gyakoribb ez a jelenség, mint a férfiaknál. Az ilyen visszatérő álmok gyakrabban negatívak, mint pozitívak, és a tudósok a kihívást jelentő pszichés helyzetekkel hozzák összefüggésbe őket. A hátterükben általában szorongás és félelem, megoldatlan problémák, feszültséget keltő események, rossz tapasztalatok állnak. Leggyakrabban fiatal korban bukkannak fel először, majd a felnőtt élet során egy-egy lelki megpróbáltatás idején térnek vissza újra és újra.
 
Sokan panaszkodnak arra, hogy a visszatérő álmaikban olyan szituációt látnak, amely már régen nem aktuális. Például évekkel a diplomázás után is azt álmodják, hogy akárhogy igyekeznek az államvizsgára, elkésnek róla. Vagy bármennyire sokat is tanultak rá előtte, megbuknak. De mi a magyarázat a már nem aktuális szituációk álombeli visszatérésére? A lelkiállapot.
 
Érdemes megfigyelni, hogy amikor egy rég elfeledettnek hitt rossz álom újra felbukkan, akkor épp milyen események határozzák meg a mindennapokat. Könnyen lehet ugyanis, hogy a szituáció különbözősége ellenére ugyanazt a lelkiállapotot idézi elő. Az államvizsga előtti stressz megegyezhet egy állásinterjú, konferenciaelőadás vagy más mérföldkőnek számító esemény előtti izgalommal. Ilyenkor ugyanis az érzelmek és a vágyak ugyanazok, mint az államvizsgára készülés esetén. A kudarctól való félelem és a siker iránti sóvárgás érzése a tudatalattiban hozza felszínre az államvizsga idején szerzett tapasztalatokat, és ezért tér vissza az a szituáció az álomban.
 
Mivel a legtöbben nagyon hasonló visszatérő álmokról számolnak be, érdemes utánanézni a legnépszerűbbek jelentésének. Például az álomban történő zuhanás a saját, belső félelmet jeleníti meg függetlenül attól, hogy van-e alapja annak a félelemnek. Sokszor arra utal, hogy az álmodó rossz úton jár, azonban annak ellenére sem mer letérni róla, hogy megérzése szerint rossz vége lesz. Nem ura saját cselekedeteinek, kiszolgáltatott és védtelen.
 
Ha gyakran álmodsz zuhanással, akkor érdemes végiggondolni, hogy milyen döntést hoztál meg a közelmúltban, mely külső nyomásra történt, vagy amellyel kapcsolatban nem értesz teljesen egyet. Úgy tűnik ugyanis, hogy elveszítetted az uralmat az életed felett. Hogy a rossz álom megszűnjön, vissza kell venned az irányítást és olyan döntést hoznod, mellyel teljes mértékben képes vagy azonosulni.
 
A zuhanáshoz hasonlóan sokan álmodnak késésről. Igyekeznek egy fontos eseményre, melyről már talán az indulás pillanatában elkéstek, vagy épp szeretnének rohanni, de nem mozdul a lábuk. Ez a visszatérő álom általában akkor jelenik meg, ha valaki elégedetlen a saját teljesítményével és úgy érzi, hiába törekszik rá, mégsem tudja a maximumot nyújtani. A leggyakrabban új munkahellyel vagy pozícióval van összefüggésben, de előfordul az is, hogy családbővüléskor érzi úgy az egyik vagy épp mindkét szülő, hogy túl sok teher hárul rá, és nem képes a tudása szerint helytállni.
 
Ha gyakran álmodod azt, hogy késésben vagy és rohansz, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen feladatokat, szerepeket vállaltál magadra. Előfordulhat ugyanis, hogy a tudatalattid így üzen Neked, hogy ideje lassítani, mert bizony túlvállaltad magad. Ha sok a teendőd, készíts írásos időbeosztást vagy próbálj a kötelezettségeid közül átadni néhányat azért, hogy a többi feladatodat a legjobb tudásod szerint láthasd el.
 
Ha pedig álmodban mozdulni sem tudsz, és azért nem érsz oda időben a fontos eseményre, mert nem mozdul a lábad, akkor emlékezz rá, hogy ez az alvási fázissal van összefüggésben. Az úgynevezett REM, vagyis magyarul "gyors szemmozgás" fázisban a légzés felgyorsul, valamint rendszertelen és felszínes lesz. Ezzel összefüggésben a szívverés is felgyorsul, a vérnyomás pedig megemelkedik. Az effajta alvás alatt az izmok átmenetileg megbénulnak, amit az agy természetesen érzékel, és az ettől való szabadulási ösztön miatt álmodsz arról, hogy a végtagjaid nem működnek. Az sem ritka, hogy ebben az alvási fázisban felébredsz néhány másodpercre, majd azonnal újra álomba szenderülsz, de reggel nem emlékszel belőle semmire.
 
Ha kíváncsi vagy, mit jelent nyilvános helyen történő meztelen megjelenésről, idegennel történő szeretkezésről vagy épp a fogak elvesztéséről álmodni, hallgasd meg az adásunkat teljes hosszában a fenti lejátszón!
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: 170-nél is több hasonló, és ingyenes adás található a MentorFM alkalmazásban, amit letölthetsz iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Így működik az agyad csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS