Memóriafejlesztés egyszerűen és gyorsan

 
Mindannyian félünk attól az érzéstől, amikor rádöbbenünk, hogy a memóriánk már nem a régi. Amikor már nem olyan könnyű felidézni dolgokat, neveket, eseményeket. Senki sem szeretne ezzel az érzéssel szembesülni, és a jó hír az, hogy nem is kell, hiszen lehet tenni ellene! Legújabb adásunkból megismerheted azokat a módszereket, amik segítenek frissen tartani az agyad, és edzeni a memóriád. Mielőtt azt gondolnád, hogy nehéz, idegőrlő gyakorlatok szükségesek ehhez, dőlj hátra és nyugodj meg, mert a napi rutinba könnyedén beépíthető tanácsok következnek!
 

 
A “Memóriafejlesztés egyszerűen és gyorsan” című MentorFM adást 2016. május 19., csütörtök 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
Memóriafejlesztés egyszerűen és gyorsan
 
Az első és legfontosabb az olvasás.

Az olvasással az agyad több részét tudod stimulálni, sőt! Új idegpályák növekedését is elősegíted vele, hiszen az agynak sok új információt kell befogadnia. Ráadásul növeli a problémamegoldó képességedet, általa könnyebben tudsz elemezni helyzeteket és jobban bele tudod képzelni magad mások bőrébe. A memóriádat is javítja, a képzelőerőről már nem is beszélve! Tovább növelheted ezt a hatást, ha kipróbálod a gyorsolvasást.
És mielőtt azt gondolod, hogy nincs időd az olvasásra, gondolj bele, mennyi lehetőség adódik rá a munkába való utazástól kezdve az ebédidőn át az esti lefekvésig. Töltsd hasznosan ezt az időt, és dolgoztasd meg az agyad!
 
Szintén hasznos stimuláló eszköz a nyelvtanulás.

Ezáltal nem csak a nyelvi készségeid fejlődnek, hanem az agyad szürkeállománya is. Gondolj csak bele, mi történik akkor, amikor idegen nyelven beszélsz. Hallasz egy hangot, értelmezed, majd választ adsz rá. Több kutatás is bizonyította, hogy a többnyelvűek agyának nyelvközpontjában található szürkeállomány sokkal nagyobb. És mi a haszna ennek? Aki több nyelven tud beszélni, az egyidőben több mindenre is tud figyelni, amiért már külön is megéri belevágni a nyelvtanulásba. És még egy jó hír. Kutatások alátámasztották, hogy ez minden életkorban igaz, hiszen ugyanazokat az erőteljes hatásokat gyakorolja a nyelvtanulás az agyra fiatalabb és idősebb korban egyaránt. Tehát már az életkor sem lehet kifogás!
 
Tovább fejlesztheted az agyad aktivitását az úgynevezett kumulatív tanulással is.

Ezt úgy sajátíthatod el, hogy a már meglévő tudásodra építesz új ismereteket. Gondolj csak az iskolás éveidre, amikor kumulatív tanulással sajátítottad el például a matematikát. A könnyebb részek biztos alapot adtak, majd egyre nehezebb szintekre léptél. Hasznos ezt a tanulási folyamatot ismét előtérbe helyezni, mert így tudod élesíteni a memóriádat. Keresd meg, melyik az a terület, ami érdekel Téged, leköti a figyelmedet és ahol élni tudsz ezzel a tanulási módszerrel, így játszva tudod edzeni az agyműködésedet.
 
De nem csak tanulással érheted el ezeket a kedvező hatásokat. Akár játékkal is tudod fejleszteni képességeidet! Gondolj csak a keresztrejtvényekre, vagy az olyan stratégiai játékokra, mint a sakk vagy a videójáték. Ezekkel az agyadnak új információkat és új kapcsolatokat mutatsz, mellyel fejlődik a gondolkodásod is.
 
Természetesen a rendszeresen végzett gyakorlatok, vagyis a testedzés is segíti az agy megfelelő működését. Ezzel nem csak az agy megfelelő vérellátottságát biztosítod, de hozzájárulsz a megfelelő koncentráció és összpontosítás megőrzéséhez is. Bár nehéz elkezdeni a testmozgást, ne halogasd! Kerekedj fel és gondolj arra, ha csak egy kicsit mozogsz, már akkor is többet teszel az egészségedért, mintha nem indultál volna el!
 
Ha kíváncsi vagy, még milyen egyszerű módszerek segíthetnek a memóriád fejlesztésében, hallgasd meg az adásunkat teljes hosszában a fenti lejátszón!
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: 170-nél is több hasonló, és ingyenes adás található a MentorFM alkalmazásban, amit letölthetsz iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Így működik az agyad csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS