Megdöbbentő különbség a 6 és 8 óra alvás között

 
Biztosan mindenki számára ismerős az a mondás, hogy „okos ember más kárán tanul”. Egy brit hölgy kipróbálta, hogy mi történik, ha napi 8 helyett csak 6 órát alszik egy teljes héten át, tapasztalatait pedig azért osztotta meg az olvasókkal, hogy ne kelljen személyesen kipróbálniuk, milyen érzés kialvatlanul élni a mindennapokat. Ha kíváncsi vagy rá, milyen hatással van az emberi szervezetre az alváshiány, hallgasd meg az adást az alábbi playeren vagy görgess a kép alá, és olvasd végig a cikket!
 

 
A “Megdöbbentő különbség a 6 és 8 óra alvás között” című MentorFM adást 2016. május 11., szerda 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
Megdöbbentő különbség a 6 és 8 óra alvás között
 
A brit London Sleep Centre alvásklinika orvosa szerint az alvásmegvonásnak olyan hatásai vannak, "mintha minden nap kátyúba hajtanánk az autónkkal. Az autónk egyre jobban rongálódik, ahogy a testünk is egyre inkább sérül, ha megvonjuk az alvást". Ezt támasztja alá egy a közelmúltban készült kutatás is.
 
Egy háromgyermekes, 46 éves nő részt vett egy kísérletben, mely során 25 százalékkal csökkentették alvásidejét öt napon át. Miután a brit hölgy gyermekei már 7 és 9 évesek, így manapság nyolc órát tud aludni a hétköznapokban, és hétvégén is ki tudja pihenni magát. Kíváncsi volt, hogy mi történik, ha két órával kevesebbet enged meg magának, ezért este 11-kor feküdt ágyba, és reggel 5-re húzta fel az órát.
 
Először a figyelemzavaron, az állandóan jelentkező éhségen és az ügyetlenségén vette észre a különbséget, majd két nap után már arcbőrén is jelentkeztek az alváshiány mellékhatásai. A szemkörnyéki ráncok elmélyültek, tekintete megviselt lett, a bőre drasztikusan vesztett ruganyosságából.

Megdöbbentette, hogy ezek a hatások már pár nap után jelentkeztek. Az orvosok szerint pedig hosszú távon éppen a bőr az, amit a legjobban megvisel az alváshiány. A bőrgyógyászok szerint azért, mert ilyenkor a test kortizol hormont bocsát ki, ami elpusztítja a kollagént és az elasztint a stresszcsökkentő funkciója mellett. Ez mutatkozik meg az arcon, és eredményez mélyülő ráncokat, puffadt, vagy karikás szemeket és egészségtelen arcszínt.

Azonban a figyelemhiányt is megvizsgálták és kiderült, hogy a csökkenő mentális és fizikai kapacitás az alváshiánnyal szoros kapcsolatban áll: akár 60%-kal csökkenhet a problémamegoldó-képesség, és 40 százalékkal a memória-kapacitás, ha nem alszunk eleget.
 
A Mic tudományos rovatában jelent meg egy érdekes összeállítás, amelyben az agykutatás elmúlt éveinek kialvatlansággal kapcsolatos eredményeit sorolják fel. Íme a 7 legérdekesebb eredmény.
 
1. A kialvatlanság miatt felgyorsul agyunk zsugorodása, és néhány évnyi alvászavar után ez már kimutatható. Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb ennek a veszélye.

2. Állandó alvászavar esetén megnő az esélye, hogy túl sokat kockáztatunk az élet bármely területén. Az ítélőképességünk romlik, és egy-egy álmatlan éjszaka után is nagyobb eséllyel hozhatunk olyan döntést, amit később megbánunk.

3. Az elegendő pihenés hiánya rontja a hosszú távú memóriát, így sok mindent elfelejthetünk, míg a rövid távú memóriába hamis emlékek kerülnek, így rosszul emlékszünk egyes történésekre.

4. Alvásproblémák esetén hajlamosak vagyunk a negatív élményekre fókuszálni, ami idegessé tesz minket.

5. A hallucináció esélye is növekszik alváshiány okozta fáradtságnál.

6. Állandó kialvatlanság esetén antiszociálisokká válunk, egyre kevesebbet akarunk találkozni barátainkkal.

7. Veszélybe kerül a képességünk az összefüggő beszédre.
 
Az amerikai Nemzeti Alvási Hivatal az agykutatási eredményekkel párhuzamosan a közelmúltban korrigálta a szükséges alvásmennyiség határértékeit korosztályokra lebontva. A listából kiderül, hogy
- az újszülötteknek 3 hónapos korukig 14-17 óra alvásra van szüksége.
- a 4-11 hónapos csecsemőknek 12-15 óra, míg
- az 1-2 éves kisgyermeknek 11-14 óra a szükséges alvásmennyiség.
- a 3-6 éves óvodáskorúak 10-13 óra, míg
- a 6-13 éves iskoláskorúak 9-11 óra alvást igényelnek.
- a 14-17 éves tinédzsereknek 8-10 óra, míg
- a 18-24 éves fiatal felnőtteknek 7-9 óra az ideális alvás hossza.
- felnőtteknél pedig ez a szám 7-9 óra.
 
Bármennyire is úgy tűnik, hogy az alvás nem más, mint időpocsékolás, érdemes tudomásul venni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van rá. Sokan sokszor érzik úgy, hogy nincs idejük aludni, vagy egyszerűen csak luxus a 8 óra időkiesés az életükből. A kutatások azonban rámutatnak, hogy hosszú távon megbosszulja magát a kialvatlanság, és sokkal többet árt, mint amennyit a látszólagos időnyereséggel használ.
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: további hasznos adásokért töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Így működik az agyad csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS