Légy sikeres Warren Buffett tanácsaival!

 
Két okból érdemes odafigyelni arra, amit Warren Buffett mond. Az egyik az, hogy a közel 61 milliárd amerikai dollárra becsült vagyonával jelenleg ő a világ 3. leggazdagabb embere. A másik pedig az, hogy kalandos életének eddigi 85 éve alatt olyan tapasztalatokra tett szert, melyekre senki más. 14 éves korában megtakarított pénzét 40 hektár termőföld vásárlására költötte, ami mutatja, mennyire eltér a gondolkodásmódja az átlagemberétől.
 
Vagyonának növekedését 1951 óta tartja számon, és 2005-ig átlagosan 31%-os hozamot sikerült elérnie évente. Ráadásul nemcsak a saját vagyonát növelte tetemesen: aki az általa birtokolt Berkshire Hathaway részvényeibe 1965-ben 1000 dollárt fektetett, annak mára csak ebből 5,5 millió dolláros vagyona lehet. S hogy mi az átütő siker titka Warren Buffett szerint? Kiderül a MentorFM legfrissebb adásából, melyet 2016. április 18., hétfő 12:00 óráig meghallgathatsz az alábbi playeren. Ha viszont inkább olvasnád a cikket, görgess a lejátszó alá!
 

 
Légy sikeres Warren Buffett tanácsaival!
 
Önmagad fejlesztésébe invesztáld a vagyonod!
Bár ez elcsépelt tanácsnak tűnhet, a legnagyobb lépést akkor teszed meg a siker felé, ha önmagadat fejleszted. Nem számít, miben szeretnél sikeres lenni és az sem, hogy amit befektetnél a siker érdekében, az a pénzed vagy az időd. A lényeg, hogy legyen egy célod és azért dolgozz, hogy elérd. Gondold végig, mivel szeretnél foglalkozni hosszú távon, és tegyél meg mindent azért, hogy az adott témában egyedülálló tudástárral rendelkezz! A mai világban minden eddiginél jobban igaz az, hogy a tudás hatalom, ráadásul az internet korában szinte bármilyen tudást megszerezhetsz online is.
 
Warren Buffett például a tőzsde működését és a részvénypiacot ismerte meg olyan mélyrehatóan, hogy 2008 októberére a világ leggazdagabb emberévé vált. Szaktudása és üzleti érzéke nélkül nem sikerült volna megszereznie ezt a figyelemre méltó vagyont, melyhez kitartásra és hosszas tanulásra volt szükség. Gondold csak végig: ekkor már 78 éves volt, mégsem mondta azt 40-50 éves kora körül, hogy ő már mindent elért az életben, amit csak szeretett volna, ezért visszavonul. Pedig megtehette volna. Ezzel szemben inkább példát mutatott kitartásból és türelemből, ami a siker két nagyon fontos összetevője.
 
Szabadulj a rossz szokásaidtól!
Warren Buffett saját bevallása szerint tinédzserkorában még azt a pénzt is elköltötte, amit meg sem keresett. Sőt, képes volt kölcsön is kérni azért, hogy még többet tudjon költeni. Rossz szokásai mindenkinek vannak, de az igazán sikeresek szembe néznek vele, és azelőtt szabadulnak meg tőle, hogy a sikereik útjába állhatnának. Warren Buffett is így tett.
 
Miután felismerte rossz szokását, befejezte a különféle tárgyak vásárlását, és helyette inkább befektette a pénzét. 1945-ben, amikor mindössze 15 éves volt, egy barátjával közösen vásárolt egy használt flippergépet, amit aztán egy helyi borbély üzletében helyeztek el. Lassan, de biztosan gyűlt a pénz, amit a várakozó vendégek beledobáltak, Buffették pedig a teljes összeget újabb gépek vásárlására költötték. Így néhány hónap elteltével már több hasonló géppel és bevétellel rendelkeztek anélkül, hogy ez napi munkavégzést igényelt volna. De előrelátását nemcsak ez a történet mutatja jól. További érdekesség, hogy 1988-ban, vagyis 58 éves korában megvásárolta az akkor mélyponton álló Coca-Cola részvényeinek 6,2%-át 1 milliárd dollárért.

Akkoriban senki sem invesztált volna ekkora összeget az üdítőipari vállalatba, de Buffett a hosszú távú siker reményében megtette. 27 év alatt pedig a 16-szorosára nőtt a részvények értéke, így nem csoda, hogy a befektetői világban azóta is emlegetik ezt a merész vállalkozást.
 
Keress egy mentort!
Az jó, ha van egy példaképed vagy felnézel az ismeretségi körödben olyanokra, akik szerinted jó példát mutatnak, de önmagában még kevés. Azon a területen, ahol érvényesülni szeretnél, keress egy olyan tapasztalt és sikeres mentort, akivel meg tudod beszélni a terveidet, és aki őszintén próbál segíteni Neked, hogy megvalósíthasd az álmaidat. Természetesen az ilyen jellegű kapcsolatnál fontos, hogy kétirányú legyen, így Neked is segítened kell a mentorodat, de ez csekély ár azért, hogy tanulhass tőle.

Warren Buffett például nem tudta, hogyan használhatná vagyonát nemes célokra is, így segítséget kért a Microsoft tulajdonosától. Megállapodásuk értelmében az üzletember vagyona 99%-át Bill & Melinda Gates alapítványára hagyja majd. Arra a jótékonysági szervezetre, melynek eddig 6 milliárd eurót juttatott, hiszen meggyőződése, hogy az alapítvány nagyobb rálátással rendelkezik a szükségletekre és így több nemes célra használják a pénzt, mint amire ő tudná elkölteni. Pedig azt gondolnánk, hogy jót cselekedni és másokon segíteni magától értetődő dolog, de Buffett még ebből is igyekszik kihozni a lehető legtöbbet, és ennek érdekében nem félt segítséget, tanácsot kérni.
 
Légy tisztában az erényeiddel!
Nem kell, hogy mindenhez érts, de azt fontos felismerned, hogy milyen erényeid vagy épp gyengeségeid vannak. Gondold át, hogy a szakmai előrelépéshez milyen ismeretekre vagy épp gyakorlatra lenne szükséged, és fejleszd a tudásodat abban az adott témakörben. Ha valamihez nem értesz annyira, amennyire szeretnél, akkor választhatod azt, hogy figyelmen kívül hagyod, de szembe is nézhetsz vele! Kovácsolj előnyt a hátrányodból, így ha nem is azonnal, de némi kitartással eléred majd a céljaidat!

Hasonlóan Buffetthoz, aki a Goldman Sachs befektetési bankban szerzett 10%-os tulajdonával 6,73 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el 2008-ban. Ennek hatására az elsőről a harmadik helyre esett vissza a világ leggazdagabb embereinek listáján. Saját bevallása szerint ez volt az a pont, amikor a legtöbbet tanult a veszteségről, és azóta más stratégiát alkalmaz a befektetéseiről szóló döntések meghozatalakor. Ne feledd: ekkor már 78 éves volt, így igazolja saját életfilozófiáját, mely szerint az élethosszig tartó tanulás az egyik legnagyobb emberi szükséglet.
 
Azt csináld, amit szeretsz!
Olyanról még nem hallott a világ, aki kiemelkedően sikeres tudott lenni valamiben, amit nem szívesen csinált. Ne hagyd, hogy mások mondják meg Neked, miben vagy jó vagy mit kéne csinálnod! Légy a magad ura, vedd kezedbe az életed és tegyél meg mindent azért, hogy azzal foglalkozhass, amit igazán szeretnél.

Így tett Buffett is, aki mindössze 11 évesen már biztos volt benne, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni. Kongresszusi képviselőként is tevékenykedő édesapja ugyanis szintén milliomos bróker volt, és Warren számára egy percig sem volt kérdés, hogy őt túlszárnyalva szeretne érvényesülni. Élete során sok különféle lehetősége adódott, de ő mindvégig kitartott, mert biztos volt benne, hogy ugyanazon az üzleti vonalon szeretne sikereket elérni, ahol édesapja is tevékenykedett. Tudta, hogyan működnek a részvények és milyen stratégia szükséges a lehető legjobb befektetések kiválasztásához, így nem hagyta, hogy bárki is letérítse az általa választott útról.
 
Ne kockáztasd a fontosat a feleslegesért!
Amikor minden fontos dolgot elértél, amiért sokáig dolgoztál, ne tedd kockára! Se egy kellemes pillanatért, se egy őrült kalandért. Használd a józan eszed és az ítélőképességed, hogy megőrizd azokat az alapokat, amelyekre a jövőben is építhetsz.

Buffett számára ez az alap az otthona. A milliárdos üzletember ugyanis még ma is abban a házban él, melyet 1958-ban vásárolt 31 ezer dollárért. Bár néhány éve egy betörést követően megerősíttette a biztonsági rendszert, számottevő változtatásokat nem eszközölt az otthonán, mely mindig is fontos bázisa volt az életének. Sokan csodálják is emiatt, hiszen a hozzá hasonló vagyonnal rendelkező üzletemberek általában több millió dolláros villában élik életüket, és nem maradnak meg azon a helyen, amit huszonévesen választottak. Buffett azonban tudja, hogy honnan indult és merre tart, így a számára fontos embereket és dolgokat igyekszik megbecsülni.
 
Ne szalaszd el a lehetőségeket!
A sikerhez szükség van egy jó adag szerencsére is. A jó lehetőségek nem kopogtatnak az ajtón minden nap, de amikor megteszik, fontos felismerni őket! Akkor is, ha közben kényelmetlenül érzed magad. Sokakkal előfordul ugyanis, hogy nem tudják kezelni az ölükbe hullott lehetőségeket és akkor is küzdeni akarnak, amikor arra semmi szükség. Tanuld meg értékelni azt is, amiért nem kellett keményen megdolgoznod! Gondolj arra, hogy megérdemled. Vagy ahogy Buffett egyik ismert mondása szól: "azért élvezheted éppen Te, éppen ma az árnyékot, mert valaki egyszer régen elültetett egy fát". Nem kell, hogy mindig Te legyél az, aki a fát ülteti - időnként lehetsz az, aki élvezi a jól megérdemelt árnyékot.
 
Tudatosítsd magadban, hogy az idő a legnagyobb vagyonod!
Minél hamarabb ráébredsz arra, hogy az időd a legértékesebb tulajdonod, annál hamarabb tanulod meg értékelni azt. Ne töltsd haszontalan vagy felesleges dolgokkal! Vezess naplót a teendőidről, írd fel, hogy mivel mennyi időt töltesz, és próbáld a lehető legjobban menedzselni az idődet. Amint eléred a vágyott állapotot és belefér a napodba minden, amit terveztél, egyre gyorsabban haladsz majd a céljaid felé. Ugyanakkor figyelj rá, hogy ne kapkodj.

Buffett tizenévesen tanulta meg ezt a szabályt, egészen pontosan akkor, amikor 38 dollárért vett részvényeit 40 dollárért adta tovább. Évekkel később az értékük elérte a 200 dollárt is, így Warren számára egyértelművé vált, hogy a hosszú távú befektetés és a megfelelő időgazdálkodás az igazi siker kulcsa. Szakértők szerint ez a felismerés volt az a pont, amely meghatározta Buffett üzleti stratégiáját, vagyis a sikerei zálogát.
 
Kerüld a hitelkártya használatát!
Azok, akik rendszeresen hitelkártyát használnak, hajlamosak túlköltekezni, ez pedig hosszú távon ahhoz vezethet, hogy önmaguk rabszolgái legyenek. Ne ess ebbe a hibába és sose költs többet, mint amennyi pénzed van! Kutatások igazolják, hogy kártyás fizetések esetén az emberek hajlamosak többet költeni, mert nem látják a pénz fizikai mozgását. A hitelkártyák esetén ez annyival rosszabb, hogy sokan olyan pénzt is elköltenek, amelyet még meg sem kerestek. Az adósságspirálból kikerülni pedig sokkal nehezebb, mint bele sem bonyolódni.
 
Légy kedves!
A kedvesség a modern kor egyik legnagyobb hiánycikke. Sokszor nehéz feladat kedvesnek lenni, ráadásul vannak olyan emberek, akik nem érdemlik meg, de ez mégsem jogosít fel udvariatlan vagy modortalan viselkedésre. Még ha nehéz is, próbáld megtanulni, hogyan lehet mindig kedvesnek lenni, és ha már megvan a technikád, akkor gyakorold folyamatosan.

Úgy, ahogyan Warren Buffett is teszi, hiszen az üzletember híres arról, hogy mindenkihez van egy kedves mondata. És örömmel ad olyan tanácsokat, melyeket most is olvastál itt, a MentorFM-en. Minél többet megfogadsz belőlük, annál nagyobb esélyed van az egyéni sikereid elérésére, és az álmaid valóra váltására!

 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, és szívesen meghallgatnád a többi adásunkat, ne hezitálj: töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd a Sikeres emberek csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS