A kék szemű emberek mindannyian rokonok

 
Általános vélekedés, hogy két barna szemű szülőnek kizárólag barna szemű gyermeke születhet. Még ha kézenfekvőnek tűnik is ez a törvényszerűség, a genetika nem támasztja alá. Dán tudósoknak ugyanis sikerült visszavezetniük egyetlen közös ősre a szem kék színét okozó mutáció eredetét, így képesek magyarázatot adni arra, hogyan lehetséges, hogy barna szemű szülőknek kék szemű gyermeke szülessen.
 
A Human Genetics szakfolyóiratban publikált cikkből kiderül, hogy minden kék szemű ember rokonságban áll egymással, ráadásul a tanulmány választ ad azokra a városi legendákra is, mely szerint a kék szeműek jobban bírják az alkoholt, vagy épp érzékenyebb a szemük, mint a barna vagy zöld színűeké. Hogy mi igaz mindebből és hogyan működik a szemszín öröklődése, az kiderül a MentorFM legújabb adásából.
 

 
“A kék szemű emberek mindannyian rokonok” című MentorFM adást 2016. május 23., hétfő 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
A kék szemű emberek mindannyian rokonok
 
A Koppenhágai Egyetem egyik genetikusa, Hans Eiberg 35 éven át kutatta a kék szem genetikai hátterét, amikor 2008-ban bejelentette, hogy sikerült azonosítani a szem kék színét okozó mutációt, és megtalálni az eredetét. Az úgynevezett OCA2 gén a felelős azért, ha valakinek kék a szemszíne.
 
Ez a mutáció gyakorlatilag kikapcsolja a barna vagy zöld szemszínt okozó melanin termelését az íriszben.
Ezáltal pedig a gyermek szeme színe a születéskori kékből később sem sötétül barnává vagy változik zölddé. Érdekesség, hogy születéskor kivétel nélkül minden gyermek szeme kék, hiszen a melanin termelődése csak később kezdődik, ez pedig magyarázza, hogy egy tejfelszőke hajú és kék szemű gyermekből hogyan lesz barna hajú és barna szemű felnőtt. A végleges szemszín a legtöbb gyermeknél 3 éves kor körül alakul ki, de az sem ritka, hogy valakinek még ezután is változik. De honnan tudják a tudósok, hogy minden kék szemű ember egymás rokona?
 
A dán kutatócsoport 155 kék szemű ember DNS-ét vizsgálta meg.
Mindannyian a világ különböző pontjáról származtak: Dániától Törökországon át Jordániáig találtak tesztalanyokat, és a vizsgálatok kimutatták, hogy az OCA2 génhez tartozó DNS-szekvenciák pontosan ugyanolyanok voltak mindannyiuk esetében. Ebből egyrészt arra lehet következtetni, hogy a mutáció nem zajlott elég régen ahhoz, hogy különféle változások álljanak be a génállományban, másrészt pedig arra, hogy minden kék szemű ember ugyanazt a gént hordozza, tehát mindannyian rokonságban állnak egymással.
 
A kék szem kialakulását a tudósok 6-10 ezer évvel ezelőttre teszik, ezt megelőzően pedig minden embernek barna szeme volt.
Annak az embernek is, akinek a génjeiben a mutáció megtörtént. Bár akkor még látható jele nem volt, ő tovább örökítette ezt a megváltozott gént, ami csak akkor került felszínre, amikor néhány generációval később két olyan ember találkozott, akik mindketten hordozták ezt a mutációt. Az ő szerelmük gyümölcséből aztán megszületett az első kék szemű ember, akinek idővel sem változott meg a szeme színe, felnőtt korában is kék maradt. Ebből egyenesen következik, hogy a szülőknek ugyanattól az őstől kellett származniuk, hiszen ugyanazt a mutálódott gént kellett hordozniuk. Így még ha távoli is, de tény, hogy rokonok kapcsolatából született az első kék szemű ember, tehát a tudomány mai állása szerint minden kék szemű ember vérfertőzés eredményeként jött a világra.
 
De hogyan is működik a szemszín öröklődése?
Minden ember szeme színét a szüleitől származó egy-egy gén határozza meg. A sötét színek dominánsabbak, mint a világosak, ebből következően egy kék és egy barna szemű szülőnek barna szemű gyermeke születik. A génjeiben viszont hordozza a kék szem örökítőanyagát, így amikor olyan párra lel, aki szintén hordozója a kék szemért felelős génnek, akkor kettejük szerelmének gyümölcse kék szemű lesz. Az sem ritka, hogy egy családban több generáción keresztül is lappang a kék szemért felelős gén, és éppen akkor jelenik meg, amikor a legkevésbé számítanának rá. Hiszen nem szokványos látvány, hogy két barna szemű szülőnek kék szemű gyermeke legyen, de mint látható, a genetika tudja rá a magyarázatot.
 
Természetesen annak is utánajárt a tudomány, hogy van-e bármilyen hátránya a kék szemszínnek. Ha kíváncsi vagy a válaszra, hallgasd meg az adásunkat teljes hosszában a fenti lejátszón!
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: 170-nél is több hasonló, és ingyenes adás található a MentorFM alkalmazásban, amit letölthetsz iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Ön- és emberismeret csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS