Így mondj nemet a munkában!

 
Sokan nem tudnak nemet mondani. Emiatt kellemetlen helyzetekbe kerülnek, hatékonyságuk romlik, magyarázkodniuk kell. Pedig igenis vannak olyan helyzetek, amelyekből az az út vezet előre, amelyben nemet mondunk. S hogy ez mennyire igaz: Jeremy Goldman, a Going Social című könyv szerzőjének szavait tolmácsoljuk arról, hogyan vívjunk ki nagyobb tiszteletet a munkában azzal, hogy gyakrabban mondunk nemet.
 

 
A “Hogyan mondj nemet a munkában?” című MentorFM adást 2016. május 13., péntek 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
Hogyan mondj nemet a munkában?
 
Fiatal koromban annyira motivált, hogy sikeres legyek, hogy szinte mindenre az ‘igen’ volt a válaszom. Ez már annyira kóros volt, hogy néha elvállaltam olyan feladatot is, amiről azt sem tudtam, hogy micsoda valójában, vagy olyan feladatokra jelentkeztem, amire nem én voltam a legmegfelelőbb jelölt - mindezt csak azért, hogy bizonyíthassak. Ez azonban nem a legjobb mód az előrejutásra.
 
Azóta megtanultam, hogy néha jobb nemet mondani. Te is igyekszel mindig mindenkinek a kedvében járni? Te is olyan embernek tartod magad, aki mindenre igent mond? Teljesen normális dolog, hogyha kellemetlenül érzed magad, amikor nemet mondasz a főnöködnek, vagy ügyfelednek, de van módszer arra, hogy nemet mondj, miközben megmarad az egészséges és tiszteletteljes kapcsolat közöttetek. A titok abban rejlik, hogy pozitív és konstruktív okokat hozzunk fel, amikor nemet mondunk.
 
Mikor kell nemet mondani?
 
Amit nem tudtam a karrierem kezdetén az az, hogy lehet úgy nemet mondani, hogy azzal kapcsolatokat építek, nem pedig lebontom azokat. Ha nem vállalsz el egy feladatot, akkor fontos elmondani az okaidat, hogy miért nem vállaltad, és alternatívát kell kínálni. Ha diplomatikusan és egyenesen tálalod az érveidet, akkor a főnököd, ügyfeled, stb. kevésbé vált védekező üzemmódba és sokkal nyitottabb lesz arra, hogy meghallgasson téged.
 
Greg McKeown az Essentialism című best sellerében éppen ezt a helyzetet illusztrálja mesterien. Azt írja, hogy amikor a főnököd megkér egy új feladatra, kérdezd meg, mit tudnál félretenni, hogy elvégezd az új feladatot. Ennek a stratégiának a szépsége, hogy anélkül mondhatsz véleményt, hogy valójában nemet mondanál.
 
A pozitív nemnek az az előnye, hogy hatékonyságot és profizmust sugall. Például egy megbeszélés előtt kérdezd meg magadtól, hogy mi az az egy dolog, amit a megbeszélés eredményeként szeretnél látni. Ha nincs ilyen, akkor nem kell mmegtartani a megbeszélést. Ha pedig van, akkor ezt kell elérned a megbeszélés során. Ha ez megvan, a tárgyalás véget érhet.
 
Akár a munkában, akár otthon következményei lehetnek annak, ha többet vállalsz, mint amennyit teljesíteni tudsz. Minél több dolgot próbálsz bezsúfolni, annál kevésbé tudsz koncentrálni, és annál kevésbé leszel produktív.
 
Vegyünk egy másik példát: a csapatom a már meglévő ügyfelekkel kapcsolatos feladatokra koncentrál, amikor megkeres bennünket egy a Fortune 500-ba tartozó cég, és a digitális stratégia kidolgozásában kéri a segítségünket. Ebben az esetben komolyan meg kell fontolnunk, hogy nemet mondunk-e az új projektre. Miközben nagyon jó lenne dolgozni rajta, fel kell készülnünk arra, hogy nemet mondjunk, ha a várható eredmény nem üti meg a saját elvárásainkat vagy ha emiatt a korábbi ügyfelek érdekei sérülnének.
 
Néhány esetben a saját érdekünkben alkalmazkodónak kell lennünk. Ha olyan projektről van szó, amivel kapcsolatban nagyon izgatott vagy, próbáld meg kitalálni, hogy mi a határidő, vagy hogy tudsz-e valami mást hátrébb sorolni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor érdemesebb udvariasan nemet mondani.
 
A csel: tanuld meg felismerni a különbséget.
Vannak fiatal kollégáim, akik azt kérdezgetik, hogy mikor gyakorolhatják a nemet mondást. Erre talán a következő tanácsokat lehet adni:
 
Amikor nincs elég időd
Légy realisztikus és próbáld megbecsülni, mi az, amire van időd. Ha nem vagy biztos benne, akkor próbáld megbecsülni azt, hogy mikorra fogod tudni a jelenlegi feladataidat befejezni. Ha nem vagy biztos benne, mindig igyekezz inkább túlbecsülni a szükséges időt. Tapasztalataim szerint tíz projektből kilenc tovább tart, mint előzőleg gondoltuk volna.
 
Amikor a többi feladatod rovására menne
Ha elvállalsz egy új projektet, nem fogja az a meglévő feladataidtól elvenni a szükséges időt és figyelmet? Ne tedd ki magad annak, hogy lekésel egy határidőt, vagy összecsapsz egy munkát. Ha elbliccelsz valamilyen korábban vállalt feladatot, senki sem az új projektedre fog figyelni, hanem arra fognak emlékezni, amit nem csináltál meg.
 
Amikor nem te vagy a legmegfelelőbb a feladatra
Ha nem érzed, hogy megvan az összes képességed a feladat elvégzéséhez, akkor a saját jól felfogott érdekedben kell nemet mondanod. Egy ilyen helyzetben a főnököd valószínűleg azt fogja mondani, hogy “Nem adnám neked, ha nem lennék benne biztos, hogy kezelni tudod”. Bizonyára jó ezt hallani, de ha tényleg nem érzed felkészültnek magad, akkor sorold fel azokat a dolgokat, amikről úgy érzed, hogy szükséged lenne ahhoz, hogy hatékonyan el tudd végezni a feladatot.
 
Amikor a cég érdeke szenvedne hátrányt
Vannak helyzetek, amikor olyan feladatot kapsz, amiről tudod, hogy az rosszabb anyagi helyzetbe fogja hozni a céget anélkül, hogy a főnököd ezt belátná. Ez egy nagyon nehéz helyzet, de fel kell készülnöd egy megfelelő ellenjavaslattal. Mindig legyenek meg a megfelelő adatok, és készülj fel a várható kérdésekre. Hagyd, hogy a másik fél újragondolja az eredeti kérését. Ha megfelelő tisztelettel tudod tálalni az érveidet, akkor sikerülhet meggyőzni őket, és még a tiszteletüket is kivívhatod.
 
"Az én tanácsom az, hogy készülj fel nemet mondani, amikor kell. Nagyon hasznos képesség. Ha jól csinálod, akkor nemcsak a karriered kerülhet felszállóágba, hanem tiszteletet is kivívhatsz magadnak vele." - Jeremy Goldman
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: további hasznos adásokért töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Így működik az agyad csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS