Hogyan ismerhetők fel a pszichopaták?

 
A pszichopatákat mániákus baltás gyilkosként szokás elképzelni, valójában azonban a pszichopátia nagyon összetett zavar. Bár markáns, más betegségektől jól megkülönböztethető tünetei vannak, mégsem könnyű felismerni a pszichopátiában szenvedőket akkor sem, ha a közvetlen környezetünkben élnek. Hogy miről ismerhetők fel, hogyan lehet kezelni őket és a hétköznapokban milyen viselkedésmintákat mutatnak, kiderül az alábbi playeren meghallgatható MentorFM adásból.
 

 
Hogyan ismerhetők fel a pszichopaták?
 
A pszichopátia felismerésére eredetileg Robert D. Hare kanadai pszichiáter dolgozott ki egy tesztet még az 1970-es években. Egy hasonló tesztet használnak napjainkban is, melynél húsz személyiségjegyet és viselkedésmintát vizsgálnak interjú keretében, és a válaszokat pontozzák. Természetesen a pszichopátia eldöntése szakember feladata, ám néhány személyiségjegy arra figyelmeztet, hogy érdemes óvatosnak lenni a másikkal. A pszichopaták ugyanis a vonzerejüket vagy éppen az erőszakot használják fel arra, hogy visszaéljenek mások bizalmával és megkapják, amit akarnak.
 
A pszichopaták lenyűgözően sármosak és kedvesek tudnak lenni. Könnyen ígérnek, valamint sokszor tesznek szívességet a másiknak, de ezen tetteik hátterében nem valódi érzelmek vannak, hanem a bizalom elnyerésének vágya. Tudják, hogy az emberek a hála érzése miatt sok mindenre rávehetők, és megpróbálják már előre lekenyerezni a másikat azért, hogy amikor majd szívességet kérnek tőle, ne ütközzenek elutasításba.
 
Jellemző a pszichopatákra az a gondolkodásmód, mely szerint ők sokkal jobbak más embereknél. Úgy gondolják, hogy nemcsak okosabbak és több hatalommal bírnak, de összességében többet érnek és mindent jobban tudnak mindenki másnál.
 
A pszichopátiával élő emberekre nagyon jellemző a kóros, állandó hazudozás. A legkisebb és a legnagyobb dolgokban is képesek lódítani. Igen manipulatívak, folyamatosan irányítanak vagy irányítani próbálnak másokat, és ehhez nem félnek felhasználni érzelmi zsarolást vagy erőszakot sem.
 
Könnyen kezdenek unatkozni, és állandó stimulációra, szórakoztatásra van szükségük. Imádják a gyors autókat, az extrém sportokat, és valószínűleg valamilyen függőségük is van. Gyakran "parazitaként" élősködnek másokon, például kölcsönkérnek vagy éppen a vonzerejüket használják fel arra, hogy pénzt csikarjanak ki másoktól. Nagyon felelőtlenek, jellemző rájuk az impulzivitás és az, hogy tetteik következményét nem mérik fel előre. Utólag pedig nem vállalják a felelősséget az elkövetett hibákért, sokkal inkább hajlamosak másokat hibáztatni akkor is, ha egyértelműen ők a felelősek.
 
Az érzelmeiket tekintve meglehetősen sekélyesek, nem éreznek sem megbánást, sem pedig bűntudatot, mint ahogyan empátiát sem. Szexuális téren kifejezetten kicsapongó életet élnek, így gyakran előfordul, hogy több rövid, viharos kapcsolatuk követi egymást. Többször házasodnak vagy egymás után bontják fel az eljegyzéseiket. Ugyanakkor nagyszerűek bizonyos érzelmek megjátszásában.
 
De hogyan ismerhetők fel? Az egyik legjobb "módszer" arra, hogy valakiben pszichopátiára utaló jeleket fedezzünk fel az, ha megfigyeljük, hogyan viselkednek olyan emberekkel, akik nincsenek a hasznukra. A pszichopaták hajlamosak arra, hogy lekicsinyelljenek, megalázzanak, megbántsanak vagy akár fizikailag is bántalmazzanak olyanokat, akikből nem tudnak előnyt kovácsolni, vagy akikkel szemben általában sajnálatot vagy segítőkészséget érzünk. Emiatt a pszichopaták gyakran kegyetlenek az állatokkal, a gyerekekkel vagy az idősekkel.
 
A pszichopátia mellett a szociopátia is az antiszociális személyiségzavarok közé tartozik, és gyakran keverik össze ezt a két betegséget. Érdemes azonban egy kis időt szánni rá és megnézni, mi a különbség a kettő között.
 
A szociopatákat könnyű felidegesíteni, labilisak és dühkitörésekre hajlamosak. Gyakran alacsonyan iskolázottak, rossz szociális helyzetben élnek, és nehezen tudnak hosszabb ideig egy helyben maradni. Gyakran költözködnek és stabil állásuk sincs. Nehezen, de általában sikeresen teremtenek kapcsolatot másokkal, annak ellenére is, hogy sokszor félelmetesnek tűnnek mások szemében. Nem ritka, hogy szoros kötődést alakítanak ki bizonyos csoportokkal annak ellenére, hogy a társadalmi normákat és szabályokat nem tisztelik. A szociopaták által elkövetett bűntények általában véletlenszerűek, spontának és nem előre eltervezettek.
 
A pszichopaták ezzel szemben gyakran elbűvölő személyiségű vagy ártalmatlannak tűnő emberek, akik könnyen megszerzik mások bizalmát, és bizony vissza is élnek vele. Manipulatívak, nem képesek valódi kötődés kialakítására. Képtelenek az empátiára, de gyorsan képesek megtanulni, hogyan "utánozhatnak" bizonyos érzelmeket annak ellenére, hogy nem érzik őket. Gyakran magasan iskolázottak, műveltek, biztos állásuk van. Az általuk elkövetett bűntényekre hosszú ideig készülnek, mindent pontosan elterveznek, hűvös fejjel gondolkoznak és aprólékosak.
 
A szakemberek szerint a pszichopátia genetikai eredetű, míg a szociopátia a környezeti hatások miatt alakul ki. A pszichopatáknál az agy bizonyos részei, melyek az érzelmek irányításáért felelősek, alulfejlettek. A szociopatáknál nem található ilyen eltérés, a viselkedésük általában valamilyen gyermekkori trauma, fizikai vagy lelki bántalmazás következménye.
 
Akinek a környezetében olyan ember él, aki valamely antiszociális személyiségzavartól szenved, arra érdemes odafigyelni. Mindenki maga dönti el, hogy vállalja-e azt a kockázatot, amit egy ilyen mentális betegséggel való együttélés rejt, azonban a legfontosabb minél alaposabban megismerni a tüneteket és megtalálni a megfelelő viselkedésformát, mely mindkét fél számára biztonságos. A mentálisan egészséges emberek gyakran gondolják úgy, hogy tudnak kezelni egy személyiségzavaros embert, de egy pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy a mentális problémák kiszámíthatatlanságot jelentenek. A pszichopaták és a szociopaták nem fognak minden helyzetre úgy reagálni, ahogy azt egészséges társaik várják tőlük, így aki ebben reménykedik, az könnyen veszélybe sodorhatja önmagát.
 
A pszichopátia mellett a machiavellizmus és a nárcizmus alkotja a pszichológiában „sötét hármasként” emlegetett személyiségtípusokat. A machiavellizmusról szóló adásunkat "Mesteri manipulátornak születni kell" címmel megtalálod az "Ön- és emberismeret" csatornában az ingyenes MentorFM alkalmazásban. Érdemes azt is meghallgatni!
 
A "Hogyan ismerhetők fel a pszichopaták?" című MentorFM adást április 17., vasárnap 12:00 óráig meghallgathatod a bejegyzésben található lejátszók egyikére kattintva!
 

 
Ha tetszett, amit hallottál, vagy szívesen meghallgatnád a többi adást, ne hezitálj: töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Ön- és emberismeret csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS