A depresszió vagy a boldogság „fertőző”?

 
Sokan gondolják úgy, hogy aki jókedélyű és vidám barátokkal veszi körül magát, annak nem csak a hangulata, de a közérzete is mindig jó. Mások szerint viszont pont lehangoltságot okoz, ha azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki boldog. Mindeközben tartja magát a teória, miszerint a depressziós ismerősöket érdemes kerülni, mert lehangoltságuk könnyen átragad környezetükre. Te melyikre tippelsz: a depresszió vagy a boldogság terjed jobban?
 

 
“A depresszió vagy a boldogság "fertőző"?” című MentorFM adást 2016. május 25., szerda 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
A depresszió vagy a boldogság
 
Frances Griffiths professzor, a University of Warwick kutatója szerint a depresszió világszerte egyre jobban terjed, és hatalmas terhet ró az emberekre, a munkahelyekre és az egészségügyi ellátórendszerekre egyaránt. Emiatt a pszichológusok és szociológusok egyre többet foglalkoznak azzal a kérdéssel, vajon a depresszió hogyan terjed, meg lehet-e állítani, és ha van rá gyógyír, akkor mi az.
 
Amerikai középiskolások részvételével készült a közelmúltban egy kutatás, melyben egy matematikai formulával modellezték, hogyan terjed a depresszió egyik barátról a másikra. Mintegy 2000 tinédzser kapcsolatait tanulmányozták, és azt is vizsgálták, hogy az egyes egyének hangulata hogyan hat mások hangulatára. Hasonló módszereket használtak, mint amelyekkel a fertőző betegségek terjedését elemzik. A tiniket két csoportba osztották - aszerint, hogy mutattak-e depresszióra utaló jeleket vagy sem.
 
A kutatás végeztével úgy találták, hogy a depresszió nem "terjed" egyik emberről a másikra, a boldogság és kiegyensúlyozottság viszont igen. Minél több egészséges lelkiállapotú barátja volt valakinek, annál kisebb volt nála a depresszió kialakulásának esélye. A gyógyulási esélyei megduplázódtak, ráadásul rövidebb idő kellett ahhoz, hogy kilábaljon a betegségből. Minél több mentálisan egészséges barátja volt valakinek, annál jobbak voltak az esélyei a pozitív közérzetre.
 
A kutatás eredményeiből készült tanulmány rámutat, hogy a kiegyensúlyozott, boldog hangulat a baráti társaságokban jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és meggyorsíthatja a gyógyulást is. Vagy ahogyan Edward Hill matematikus, a tanulmány vezető szerzője fogalmaz: azt eddig is tudtuk, hogy a barátságok nagyon fontosak egy tinédzser számára, most viszont egy újabb indokot kaptunk arra, hogy a barátságok, ismeretségek kialakulását bátorítsuk, elősegítsük. Ha valakinek van egy depressziós barátja, az nem jelent rá nézve veszélyt, viszont a depresszióban szenvedő számára akár a gyógyulást is jelentheti egy számára fontos kapcsolat.
 
A szakemberek szerint érdemes megfontolni azt, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak új barátságok kialakításához, például ifjúsági klubok, közösségi programok megszervezésével. Ez jelentős mértékben csökkenthetné a depresszió kezelésére fordított összegeket, így a depresszió megelőzése, kezelése olcsóbb, hatékonyabb és kisebb kockázatú lehetne, és nemcsak a tinédzserek körében. Felnőtt korban ugyanis nagyobb felelősséggel, több problémával és stresszel kell együtt élni, és ezek mindegyike növeli a depresszió kialakulásának esélyét.
 
A kutatás talán legnagyobb tanulsága tehát az, hogy az emberek leginkább egymásnak segíthetnek azzal, hogy odafigyelnek a környezetükben élőkre, és megpróbálnak a lehető legstabilabb barátságokat kiépíteni, törődni egymással. Korunk digitalizált világában ez talán egyre nehezebbnek tűnik, azonban mégis fontos időt szakítani a barátokra, és ápolni a kapcsolatokat. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, melyből egyedül nem tud szabadulni, vagy amely kilátástalannak tűnik. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy megoszthassa problémáit valakivel, és közösen találjanak megoldást, amely sok esetben akár életet is menthet.
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: 170-nél is több hasonló, és ingyenes adás található a MentorFM alkalmazásban, amit letölthetsz iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd az Ön- és emberismeret csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS