Az éjszakai baglyok produktivitásának 5 titka

 
“Inkább aludd ki magad, majd reggel befejezed!” - hangzik el a tanács gyakran, de mindenki így működik vagy vannak, akik éjszaka hatékonyabbak? Akik szerint az éjszakai munka kevésbé hatékony, mint a nappali munkavégzés, azok elfelejtik, hogy mostanra felnőtt egy új, úgynevezett „internetes nemzedék”, akiknek döntő többsége éjjeli bagoly, és tudja: sötétben teljesen új megvilágításba kerülnek a dolgok.
 
Azt viszont kevesen tudják, hogy ennek mi az oka - a MentorFM kutatásai során 5 okot talált, mellyel magyarázható, hogy az éjszaka aktívak miért produktívabbak a nappal aktív társaiknál. Ha meghallgatni szeretnéd a témáról szóló előadást, indítsd el az alábbi playeren, ahol 2016. április 16., szombat 12:00 óráig elérhető. Ha viszont inkább olvasnád, akkor görgess a lejátszó alá.
 

 
5 ok, amiért az éjszakai baglyok produktívabbak
 
Éjszaka energiabombává válnak. Kézenfekvőnek tűnik az az elmélet, mely szerint az energiaszint a nap folyamán folyamatosan merül addig, míg először csak fáradt leszel, majd készen állsz az alvásra. Azonban amint találkozol egy éjjeli bagollyal, rá kell jönnöd, hogy ez tévedés. Egy tanulmány szerint az éjszakai embereknek van egy úgynevezett „energia csúcsuk”, ami természetes módon jelentkezik náluk az este folyamán. Abban a pillanatban, amikor elérik ezt az állapotot, hirtelen úgy érzik, hogy felfrissültek és készen állnak a cselekvésre.

Ez ugyan egy rossz alvási minta, de az tény, hogy jó hatással van a produktivitásukra. Ezzel szemben korán kelő társaik folyamatosan bontják le az energiájukat, és így ébredés után nincs ilyen energia-robbanásuk. Ez a jelenség szigorúan azoknak az attribútuma, akik megszokták az éjszakai életet.
 
Gyakrabban lesznek sikeresek. Sokan szkeptikusak e tekintetben, de ha megnézzük a tényeket és elkezdjük kutatni a sikeres emberek hátterét, azt vesszük észre, hogy sok igazság van ebben a kijelentésben. Számos tanulmány igazolja a hipotézist, miszerint az éjjeli baglyoknak nagyobb az esélyük a sikerre, így ha Te is közéjük tartozol, akkor nem kell aggódnod, jó társaságban vagy.
 
Statisztikailag intelligensebbek. Természetesen ez nincs kőbe vésve, azonban a londoni School of Economics tanulmánya szerint összefüggés van a magasabb IQ és azon adaptív viselkedés és genetikai hajlam között, hogy valaki éjjeli bagoly. Satoshi Kanazawa fejlődéskutató „fejlődés regénynek” nevezte el ezt a magatartást, ami alapvetően eltér az őseink egykori szokásaitól, hiszen ők nem ismerték az éjszakai életet. Mivel az agyunk azóta nem változott, így az általános intelligenciára támaszkodunk, amikor szembe megyünk az ösztöneinkkel. Ezek szerint minél tovább maradunk fent, annál okosabbak vagyunk.
 
Több órán át tudnak koncentrálni. Egy belga és svájci kutatókból álló csoport 16 korán kelőt és 15 éjjeli embert vizsgált, hogy megpróbálja összehasonlítani a produktivitásukat és a koncentrációjukat. Bár mindkét csoport hasonlóan teljesített az elején, valamikor 10 óra körül a korán kelők kezdtek lemaradni. A vizsgálat alatt MRI géppel figyelték a csapatok agyának azon részét, ami a koncentrációért felelős. A fókuszáló képességünknek valóban sok köze van a termelékenységhez és a tények az éjjeli baglyokat igazolják.
 
Ugyanakkor egy másik tanulmány szerint a depresszió háromszor több esetben jelenik meg náluk, mint korán kelő társaiknál, és ez két tényezőnek tulajdonítható. Az egyik ok, ami depresszióhoz vezet, az a kevesebb napfény okozta D-vitamin hiány. Ez egy olyan tényező, amit szem előtt kell tartani és ehhez kell igazítani az étrendet.

A másik pedig a szociális élet hiánya, hiszen éjszaka nehezebb társadalmi életet élni. Ráadásul semmi sincs jobb hatással az emberekre, mint a természet, egy nyaralás vagy egy hét a szabadban. Az éjszakai baglyoknak tehát ügyelni kell arra, hogy elegendő D-vitaminhoz jussanak és elég időt töltsenek a természetben barátaikkal, családjukkal. Ha ez sikerül, elkerülhetik a depressziót.
 
Rugalmas alvási menetrendjük van. Jon Horne professzor szerint a későn fekvők sokkal könnyebben alkalmazkodnak a kilenctől ötig tartó menetrendhez, mint a korán kelők. Ha komoly energiát fektetsz a változásba, hamar rájöhetsz, hogy nem is olyan nehéz úgy váltani, hogy közben produktív maradj. Ne feledd: az esti energiafröccs akkor is ott lesz, amikor valami nagyobb dologba vágod a fejszéd és mindig számíthatsz rá, ha extra teljesítményre van szükséged.

Az a mítosz, miszerint rossz szokásnak számít, ha valaki éjjel aktív, már elavult. A Föld népességének egynegyedénél jelentkezik ez a genetikai tulajdonság, így a vállalkozóknak és a felvételiztetőknek a tehetséget kell szem előtt tartaniuk, és nem szabad az előítéleteik alapján dönteniük. Ráadásul egyre inkább eltűnik a 9-től 5-ig tartó munkaidő, miközben az online üzleti modell egyre nagyobb teret hódít.

Úgy tűnik, hogy a helyzet egyre kedvezőbb az éjszakai baglyok számára. Az online szabadúszók közösségének egy nagy része szintén ebbe a csoportba esik, és saját bevallásuk szerint nagyon élvezik a szabadságot, amelyet ez a munkastílus ad. Ha tehát éjjeli bagoly vagy, ne hallgass azokra, akik Rád akarják erőltetni a korán kelést akkor sem, ha nekik az vált be. Ha úgy érzed, Te éjszaka produktívabb vagy, nyugodtan maradj ennél az időbeosztásnál!
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, és szívesen meghallgatnád a többi adásunkat, ne hezitálj: töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd a Produktivitás csatornában. Töltsd le az appot most!
 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS