9 dolog, amit a sikeres emberek NEM csinálnak

 
Sokan kíváncsiak a sikeres emberek titkára: arra, hogy mit csináltak a sikerért. Arra kevesebben kérdeznek rá, hogy mit nem csináltak érte - pedig ez is legalább annyira fontos. Vannak ugyanis olyan cselekvések, amik egyenesen gátolják a sikeressé válást, így ezek elkerülése is egy komoly lépés a célok eléréséhez. Ismerd meg a 9 legfontosabbat!
 

 
A “9 dolog, amit a sikeres emberek nem csinálnak” című MentorFM adást 2016. május 6., péntek 12:00 óráig meghallgathatod a fenti playerre kattintva. Ha viszont szívesebben olvasnál a témáról, görgess a kép alá!
 
9 dolog, amit a sikeres emberek nem csinálnak
 
Dr. Travis Bradberry tanácsadó, és az Érzelmi intelligencia 2.0 című 150 országban megjelent és 25 nyelvre - köztük magyarra is - lefordított bestseller szerzője, valamint a TalentSmart nevű cég társalapítója, amely a Fortune 500-beli cégek 75%-ának szolgáltat érzelmi intelligencia felmérő teszteket és tréningeket. Számos amerikai lapban és magazinban jelent már meg cikke: többek között a Newsweek, a Business Week, a USA Today és a The Wall Street Journal hasábjain.
 
Dr. Bradberry szerint az érzelmek kezelése legalább annyira annak a kérdése, hogy mit nem csinálunk, mint annak, hogy mit csinálunk. A TalentSmart segítségével több mint egymillió embert teszteltek már és azt találták, hogy a legjobban teljesítőknek van a legmagasabb érzelmi intelligenciájuk (90%-uknak egészen pontosan). Ezt látva Dr. Bradberry tovább kutatott az adatokban, hogy kiderítse, mik azok a dolgok, amelyeket a magas érzelmi intelligenciával bíró emberek elkerülnek, hogy nyugodtak, elégedettek maradjanak, és ne veszítsék el az irányítást. Tudatosan elkerülik a következőkben felsorolt dolgokat, mert azok könnyű csapdát jelentenek, ha valaki nem elég óvatos.
 
Nem engedik senkinek, hogy korlátozza őket az örömökben
Amikor úgy érzed, hogy kevesebb öröm- és elégedettségérzés jut neked, mint másoknak, akkor már nem vagy a saját boldogságod irányítója. Amikor a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek jól érzik magukat valamitől, amit csináltak, akkor nem engedik, hogy bárkinek a véleménye vagy teljesítménye elvegye tőlük ezt az örömöt.

Miközben nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, hogy mások mit gondolnak rólad, ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan össze kell hasonlítanod magad másokkal; és fontos, hogy mások véleményét érdemes fenntartásokkal kezelni. Ezáltal - függetlenül attól, hogy más emberek mit gondolnak vagy tesznek, - a te saját értéked belülről jön. Mindegy, hogy mások mit gondolnak rólad egy adott pillanatban, egy dolog biztos - soha nem vagy olyan jó vagy rossz, mint amilyennek mondanak.
 
Nem felejtenek
A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek hamar megbocsátanak, de ez nem azt jelenti, hogy felejtenek. A megbocsátás magában hordozza a dolgok elengedését és a továbblépést. De nem jelenti azt, hogy adsz még egy esélyt annak, aki megbántott. Az érzelmileg intelligens emberek nem hagyják, hogy fölöslegesen lefoglalják őket mások hibái, hanem inkább hamar túllépnek rajta és asszertívan védik magukat minden jövőbeli bántástól.
 
Nem halnak meg a harcban
A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, milyen fontos élni és tovább harcolni minden nap. Konfliktus esetén a rejtett érzelmek azt eredményezik, hogy megveted a lábadat és olyan harcra vállalkozol, amelyből csak sérülten kerülhetsz ki. Amikor megfigyeled az érzéseidet, és válaszolsz rájuk, akkor bölcsebben tudod megválasztani a csatáidat, és csak akkor mész beléjük, amikor tudod, hogy eljött a megfelelő idő.
 
Nem helyezik minden más elé a tökéletességet
Az érzelmileg intelligense emberek nem célozzák meg a tökéletességet, mert tudják, hogy nem létezik. Az emberi lélek természeténél fogva esendő. Ha a tökéletességet tűzöd ki célul, akkor mindig a kudarc érzésével távozol, és azzal töltöd az idődet, hogy megint nem sikerült teljesítened, és hogy mit kellett volna máshogy csinálnod, ahelyett, hogy élveznéd azt, amit sikerült elérned.
 
Nem a múltban élnek
A kudarcok gyorsan erodálhatják az önbizalmad és egyre nehezebbé válik elhinni, hogy bármikor is képes leszel valami jobbat elérni a jövőben. A kudarc leggyakrabban akkor következik be, amikor kockázatot vállalunk vagy valami nehezet próbálunk meg elérni. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, hogy a sikerük abban rejlik, hogy felül tudnak emelkedni a kudarcokon, és ezt csak akkor tudják megtenni, ha nem a múltban élnek. Bármi, amiért érdemes küzdeni, egyben kockázatvállalással jár, nem engedheted, meg, hogy a kudarcok megakadályozzanak, hogy higgy a sikerbe vetett bizalmadban. Ha a múltban élsz, akkor pontosan ez történik: a múlt válik a jelenné és megakadályoz a továbblépésben.
 
Nem halogatják a problémák megoldását
Az, hogy mivel foglalkozol, meghatározza az érzelmi állapotodat. Amikor a szembejövő problémákra koncentrálsz, akkor negatív érzelmeket és stresszt hozol létre és görgetsz magad előtt, ami a teljesítményedet is rontja. Amikor viszont a tettekre koncentrálsz azért, hogy javíts a körülményeiden, akkor olyan pozitív érzelmekkel veszed magad körül, amelyeknek köszönhetően javul a teljesítményed. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek nem a problémákon vekengenek, mert tudják, hogy akkor a leghatékonyabbak, amikor a megoldásra koncentrálnak.
 
Nem engedik, hogy negatív emberek vegyék körül őket
A folyton nyavajgók rossz társaságnak számítanak, mert a problémáikon rágják magukat ahelyett, hogy azok megoldására törekednének. Azt akarják, hogy az emberek csatlakozzanak hozzájuk ebben, mert ettől jobban érzik magukat. Az emberek gyakran érzik a nyomást, hogy meghallgassák a panaszkodókat, mert nem akarnak udvariatlannak tűnni, de van egy finom vonal az együttérző hallgatás és a lehúzó érzelmi zsarolás között. Könnyen elkerülheted az ilyen helyzeteket, ha előre meghúzod magadnak a határt és messziről elkerülöd az ilyen helyzeteket, amennyiben szükséges. Gondolj következőképpen a dologra: ha valaki dohányzik, ülnél ott mellette egész délután, hogy dohányfüstöt kelljen lélegezned? Nem mennél el onnan? Ezt kell tenned a panaszkodókkal is. Jó módszer a határok felállítására, hogy megkérdezed a panaszkodókat, hogy mit kívánnak tenni a probléma megoldásáért. A panaszkodó akkor vagy elhallgat, vagy a megoldás irányába tereli a beszélgetést.
 
Nem neheztelnek
A negatív érzelmek, amik a nehezteléssel párosulnak, valójában a stresszre adott válaszok. Már csak az eseményre gondolni is egyből feszültséget vált ki. Amikor a veszély valós, ez a stresszes, feszültséget kiváltó reakció létszükséglet; azonban amikor a veszély már rég elmúlt, akkor ehhez az állapothoz való visszatérés vagy ragaszkodás az egész testre kihat és hosszú távon egészségkárosító hatású. Az Emory Egyetem kutatói kimutatták, hogy a hosszú távú stressz nagyban hozzájárul a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához. Egy korábbi kellemetlen emlékhez ragaszkodni ugyanaz, mint folyamatosan stresszelni. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tudják, hogy ezt minden áron el kell kerülni. Ha megtanulod elengedni a rossz emlékeket, nemcsak jobban fogod érezni magad, de az egészségi állapotodon is javít.
 
Nem mondanak igent, hacsak nem gondolják tényleg komolyan
Egy, a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy minél nehezebben mondasz nemet, annál nagyobb az esélye a stressznek, kiégésnek és a depressziónak. Nemet mondani sok embernek igazi kihívást jelent. Azonban a “nem” egy nagyon erős szó, és nem kell félned kimondani. Amikor itt az ideje, hogy nemet mondjanak, az érzelmileg fejlett emberek nem terelnek olyan kifejezésekkel, mint a “nem hinné, hogy tudom” vagy “nem vagyok biztos benne”. Nemet mondani egy új feladatra azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a jelenlegi feladataidat, és lehetőséget adsz arra, hogy elvégezd őket.
 
Ha szeretnél profibb lenni abban, hogyan kell nemet mondani, javasoljuk erről szóló adásunkat, mely megtalálható a Produktivitás csatornában!
 
Ha tetszett, amit hallottál vagy olvastál, ne hezitálj: további hasznos adásokért töltsd le a MentorFM alkalmazást ingyenesen iOS vagy Android eszközödre. Ha pedig lemaradtál az adásról itt a weben, ne aggódj: az alkalmazásban korlátlan ideig meghallgathatod ingyen, keresd a Sikeres emberek csatornában. Töltsd le az appot most!

 

 
Letöltés:
Android
Letöltés:
Apple iOS